Thailändsk laxfärssallad (Larb lax)


Det är ganska ovanlig rätt för västerländska, men kanske någon har ätit den i Thailand. Rätten är lagom stark.

För 2-3 portioner

Ingredienser
300 g grovhacka lax
2 msk rostat malet klibbris
2 msk limesaft
2 msk fisksås
2 st schalottenlök
1 tsk rostad malen chili eller mer om man vill ha starkare
5 kvistar mynta
2-3 st salladslök eller 1/2 dl gräslök
1 st koriander
115 ml vatten

Gör så här
1. Skiva schalottenlök, grovhacka korianderblad (skär bort roten) och salladslök (skär bort den vita delen)
2. Koka upp vatten i en kastrull på medium värme.
3. Tillsätt laxen och tillaga till den blir klart.
4. Ta bort kastrullen från spisen.
5. Tillsätt malen chili och rostat klibbris och blanda.
6. Tillsätt limesaft och grönsakerna och blanda, smaka av.
7. Servera med jasminris eller klibbris.